Renta a car u Beogradu vs gradski prevoz

Dilema koja vas čeka čim krenete u grad

Po dolasku u Srbiju dočekao vas je rent a car na aerodromu Beograd. Ukoliko u prestonici Srbije ostajete svega nekoliko dana rent a car u Beogradu pružiće vam svu udobnost i sigurnost koji su vam potrebni. Posebno rasterećenje osetićete ukoliko, uz automobil, iznajmite i vozača koji će preuzeti na sebe svu brigu o automobilu,
pronalaženju najboljeg puta i parkinga za iznajmljeno vozilo.

Međutim, ukoliko u Beogradu ostajete nedelju dana ili duže, u situacijama kada je potrebno da, na kratko, “skočite” do centra grada, razmislite o korišćenju gradskog prevoza i žrtvovanju udobnosti rent a cara, zarad brzine.

Idete u centar? Iskoristite prevoz, za sve drugo tu je rent a car u Beogradu.

Gradski prevoz u srpskoj prestonici je dobro organizovan, a čine ga autobuske, tramvajske i trolejbuske linije. Podeljen je na 4 zone – prvu čini prevoz u užem centru grada, dok se ostale zone odnose na širi deo gradske opštine i prigradska naselja.

Ako vas put i obaveze vode van gradskog jezgra, preporučujemo vam da koristite sve pogodnosti rent a car u Beogradu. S druge strane, gradski prevoz možete koristiti za odlazak i kretanje po samom centru grada kuda saobraćaju trolejbusi. Zato ćemo se u daljem tekstu koncentrisati na funkcionisanje i cenu prevoza u prvoj zoni.
Takođe, zbog velikih gužvi i retkih linija, savetujmo da se u večernjim časovima (posle 23 časa) po gradu krećete iznajmljenim vozilom.

Automobili za iznajmljivanje

Karte i plaćanje prevoza

Ukoliko ste u Beograd došli na kraći period, savetujemo vam kupovinu papirne nepersonalizovane kartice za prevoz. Ona će vas koštati 40 dinara, a možete je dopuniti samo jednom – na iznos jednodnevne, trodnevne ili petodnevne karte. Primera radi, u okviru 24h (osim u noćnom saobraćaju) imate mogućnost neograničenog broja vožnji u okviru prve zone prevoza po ceni od 280 dinara. Karta za 3 dana košta 720 dinara, dok petodnevnu vožnju gradskim prevozom treba platiti 1100 dinara. Inače, dopunu obavljate na, praktično, bilo kojoj trafici.
Ovu kartu morate validirati na automatu u vozilu gradskog prevoza nakon svakog ulaska u vozilo. Nemojte propustiti da validirate kartu jer su kazne u suprotnom veoma visoke.
Kartu možete kupiti i kod vozača u samom vozilu poceni od 150 dinara za 1. zonu i u obavezi ste da je čuvate do kraja vožnje.

Plastična nepersonalizovana beskontaktna kartica je druga opcija za plaćanje prevoza, koju možete koristiti ukoliko u Beogradu ostajete duže. Na ovu karticu uplaćujete kredit – 89 dinara za korišćenje prevoza u narednih 90 minuta od prvog validiranja. Kartu validirate svaki put kada uđete u vozilo prilikom presedanja. Takođe, ovaj vid plaćanja prevoza vam pruža mogućnost da uplatite i grupnu kartu – za do 5 osoba.

Nepersonalizovana kartica se može dopuniti na većini kioska širom grada. Njena cena je 250 dinara, a može se dopuniti neograničenim iznosom novca.

Informacije o dolasku prevoza

Svako stajalište u Beogradu poseduje svoj kod. Ako želite informaciju o dolasku vozila potrebno je da u vaš mobilni telefon unesete sledeće: *011*brojstajališta# i dobićete tačnu informaciju za koliko stanica će određeno vozilo stići.

Pojedina stajališta poseduju panele sa obaveštenjem o broju stanica koje prevoz koji čekate treba da pređe do stajališta na kome se nalazite.